Choď na obsah Choď na menu
 


Si vydatá?

5. 2. 2019

Čo dneska budem variť? Premýšľam. Taký černohorský by som si veru dala. Dokonca som jeho chuť zacítila na chvíľu v ústach. A s takým cibuľovým zemiakovým šalátom, mňam. Tu si akurát tak ten zemiakový šalát môžem spraviť. Tak bude zase kura. Alebo teľacie köfte.

Vonku je príjemné teplo. Z mešity sa ozýva silný hlas imáma a niekoľko mužov diskutujúc s rukami za chrbátom prechádzajú cez bránu nádvoria. Neutíchajúci zvuk áut neprehluší ani škriekanie bielych čajok. Na našej ulici majú mačky tak plné bruchá, že každá z nich vyzerá, ako keby má ísť každú chvíľu rodiť. Aj kocúri. Na každom rohu je miska s vodou a zo zvyškami jedla alebo granulami. 

Pozerám do nákupného košíka. Kuracie prsia máme. Vezmem aj kari korenie. Aha, majú aj šampióny.  Vyťahujem z vrecka telefón. Máš rád hríby? Prstami behám po displeji. Mohla by som urobiť prsia na hríboch. A vezmem aj smotanu na varenie. Píp. Áno, mám. Výborne, tak už viem, čo dnes navarím. Ešte čerstvé vajíčka. Počkať, toto vyzerá ako tvaroh. Zbadám v mraziacom boxe akúsi hrudku vo vákuovom obale. Vyťahujem znova telefón. Lor peyniri je tvaroh? Píšem kamarátke, ktorá je odborník na turecké varenie. Chytila ma chuť na šošovicovú polievku. Kúpim ešte zemiaky. Pípne mi správa. Z telefónu na mňa pozerá animovaný psík, ktorý sa labkou trieska po čele. Odpoveď: áno. Tak kúpim aj tvaroh.

"Hm, kuracie soté v smotanovo hríbovej omáčke," poznamená predavačka pri tom, ako mi účtuje nákup. Mladé zahalené dievča, možno ešte mladšie odo mňa. "Haha, áno, máš pravdu," začnem sa smiať. "Myslela som si," usmeje sa. Vkladám veci do tašky. Zahľadí sa na mňa. "Sestra," zastaví sa, "si vydatá?" Nie sestra ako kláštorná sestra. Tu sa tak oslovujú na ulici, v obchode, cudzí  aj známi. "Nie," vyťahujem kartu z peňaženky, "nie som." Minule mi niečo vysvetľovala, nerozumela som jej veľmi, tak som jej vysvetlila, že nie som miestna. "Ja viem, "pozrela na mňa, "a odkiaľ si?" To bol náš prvý rozhovor. "A to si tu úplne sama?" pozrie sa na mňa. "Nie," zadám pin, "s frajerom žijem." Na chvíľu som sa zamyslela. Zahalené dievča sa ma pýta, či som vydatá po tom, ako usúdi podľa môjho nákupu, že idem variť asi pre celú famíliu. A potom jej poviem, že bývam s frajerom. Možno na mňa pošle mravnostnú políciu. Alebo mi nabudúce nachystá zbierku receptov na celý mesiac. 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.