Choď na obsah Choď na menu
 


Šalátový majster

13. 2. 2019

Zvoní mi telefón. "Áno, Deli," bežím stíšiť televízor, nech ho lepšie počujem. "Ahoj," ozve sa, "čo robíš?" Sadnem si za stôl. "Aaale, pozerám niečo na internete," nechcem sa priznať, že hľadám po internete, ako rozmnožiť a pestovať pomaranče. "Ty ako?" Odhryznem si kúsok z čerstvého chleba. "Dobre, pôjdem za chvíľu na obed," ozýva sa z telefónu. "Dobre. A ten vitamín si si dal?" Včera kýchal kade chodil, tak som mu nabalila vitamín C. "Áno, dal som si," poslušne odpovedá, "a prišli tie tvoje semienka." Usmejem sa sama pre seba. "Jupí," teším sa, "tak môžem sadiť."

"S čím ti pomôžem," prišiel do kuchyne. "Môžeš urobiť šalát, ak chceš," miešam cestoviny s kuracím mäsom, "ale nemusíš, ak nechceš, ja už skoro toto mám, tak to môžem spraviť." Pridám trochu štipľavej papriky. Kedysi som vždy kričala, že ja štipľavé nechcem, ale tu dávajú čili a korenie do všetkých polievok, jedál, cestovín, proste všade. Už som natrénovaná. Spočiatku som po každej lyžici vypila pol pohára vody a mávala rukami pred ústami. Ale teraz už mi stačí pohár vody na celý tanier. 

"Nie, nie, ja ho spravím," otvára chladničku. "Dobre, ako chceš," myknem plecom a pridám ešte trochu soli. "A paradajky sú kde?" počujem z chladničky. "Dole v šuflíku," odpovedám. "A olivový olej máme kde?" vypytuje sa. "V poličke nad hlavou ho máš," ukazujem prstom. "Mám tie uhorky aj umyť," pozrie na mňa držiac v ruke malú uhorku? "Jasné, Deli," začnem sa smiať. Vezme do ruky paradajky, uhorky, cibuľu a všetko poctivo vyumýva. 

"Už len citrónovú šťavu a olivový olej," pyšne povie. "Ešte si nerobil šalát?" čudujem sa. "Nie," rozkrojí citrón a polovicu z neho pevne stláča medzi prstami. 

"Dala by som si Milkyway," ležím na gauči pupkom hore. Dobre, viem, že ho tu nenájdem, ale stále mám na tú tyčinku chuť. "Dal som ti ich priniesť," prepne na Animal Planet kanál. Náš obľúbený. "Ako to?" Som prekvapená. "Jeden z firmy ide na služobku," dá mi frčku do nosa, "tak som mu povedal, nech ich prinesie." Posadím sa. "Sranduješ?" Pozriem na neho. "Nie, naozaj," aj on sa posadí. "Ty si zlatý," pobozkám ho na líce, "aj keď pripravuješ šalát pol hodinu." Pozrie na mňa. Zamračí sa a štekliaca vojna môže začať. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.