Choď na obsah Choď na menu
 


Postrach závesov

1. 1. 2019

To už je toľko hodín? Vždy sa nahnevám sama na seba, keď ráno trochu dlhšie pospím. Vystrelím z postele. Prehrniem vlasy na pravú stranu a vykročím do kúpeľne. Cez stred čela mám vyrytú dlhú čiaru pravdepodobne od vankúša. Opláchnem si tvár studenou vodou. V rohu čaká skrčený zafúľaný koberec. Operiem dnes toho najdúcha. Našiel ho minulý týždeň. Asi ho niekto to susedou prehodil do nášho areálu. Najskôr však vyperiem oblečenie. 

Odchlípnem si z horúceho čaju. Konečne nie čierneho. Zbalila som si nejaké naše slovenské. Vezmem telefón. Tak čo dnes máme nové? Kto sa zas zasnúbil a navaril na večeru niečo svetoborné? Osem fotiek kamarátkinej novej kabelky. Tarkan zase pozdravuje a miluje všetkých svojich fanúšikov. Aha, tuším už doprala práčka.

Slnko zašlo. Nejako sa zatiahlo. Myslela som si, že to biele prádlo  stihne vyschnúť, nech vyperiem aj tmavé oblečenie. Niekedy sa tak zarazím. Pozriem na seba do zrkadla. Preboha, Miška, veď ty si žienka domáca! Chvíľu sa hnevám na svoje Ja, dokonca sa aj urazím. Potom si nájdem nejakú novú vyrážku na tvári. Skontrolujem obočie. Asi by som mala dnes aj vyžehliť košele.

Už viem. Veď to prádlo môžem dať vyschnúť na radiátory. Najlepšie do obývačky. Odhrniem tých päť závesov, ktoré tu teta povešala. Neviem, či sa bála, že nám slnko vypáli oči cez okno alebo, že všetci nám sem budú zvedavo nakúkať. Radiátor je zaprášený. Utriem ho teda vlhčenými utierkami. Výborne. Padli mi za radiátor. Chytím paniku. Čo ak tam začnú horieť z toľkého tepla a potom sa chytia aj tetine závesy? A potom aj celá obývačka, byt, bytovka? A iskry preskočia na susedné domy, a nakoniec zhorí celá štvrť a ja ten prechodný pobyt nedostanem? Nie, nemôžu tie utierky ostať za radiátorom. Sadnem obkročmo na opredalo mohutnej sedačky, ktorá stojí tesne vedľa steny. Skúšam nohou aspoň posunúť tie utierky nech ich potom rukou dočiahnem. Nič. Idem do kuchyne pre varechu a rúčkou to dosiahnem. Konečne nejaký múdry nápad. Kto to kedy videl prstami na nohe vyťahovať utierky spoza gauča? Zrazu sa mi však noha zamotá do dlhých bielych záclon. Potknem sa a padám na zem. A so mnou aj všetky závesy. Všetko som strhla. Aj umelú lištu zo stropu.

Gauč od omietky. Noha zamotaná v záclone. V strope obrovské diery a šróby popadané po celej izbe.Tak toto teda asi neuhrám. Beriem telefón a vytáčam Deli.

Závesy už visia. Všetkých päť. Včera som bola hlavná asistentka opravára. Spolu sme to pomerne rýchlo zavesili. Od teraz sa už záclon ani závesov nechytám. A vlhčené utierky používam výlučne na utieranie stola po jedle.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.