Choď na obsah Choď na menu
 


Opakuj po mne

29. 11. 2018

"Opakuj po mne: Ash-hadu anla elaha illa-Allah,.." zase sa ma snaží nahnevať. "A nebudem," prekrížim si ruky a nafúknem sa ako taký balón. "Ale potom neskôr aj tak budeš moslimka, to vieš, však?" poštípe ma na líco. "Jasne, že nie," stále som ofučaná. "Si taká strašne zlatá, keď sa pajedíš," usmeje sa a pichne ma pod rebrá.

"Vieš, že Korán je posledná kniha a platí pre všetkých?" ešte ho to neprešlo. "No a čo? Biblia je kniha kníh," nedám sa. "Ale tá Biblia, to tam môže každý niečo pripísať. Veď tú napísalo niekoľko ľudí," pokračuje," jeden deň tamten, potom ďalší deň niekto iný. Korán je napísaný iba Mohamedom." Nie som síce večná kostolová vysedávačka, ale čo to ovládam o kresťanstve a verím, že tam niekde hore je Boh. "A čo teraz? Mám poprosiť niekoho nech vráti čas a len on sám prepíše Bibliu?" oprie sa o stoličku a usmeje sa. "Biblia nie je to žiadne klamstvo a Boh je len jeden, či pre kresťanov, či pre moslimov, pre všetkých. A basta!" znova sa usmeje. "Ja si ťa len doberám, veď sa nehnevaj." No len aby. Nechystám sa ja vôbec konvertovať. A už vôbec nie kvôli Koránu.

"Toto mi ešte vysvetli, vy v kostole pijete?" Pri tejto téme sa vždy čuduje. "Och, ale my tam nechlasceme. To je symbolické pitie vína," snažím sa mu vysvetliť. Úplne vidím, čo sa mu odohráva v hlave. Kresťania kľačiaci pred tým čudným dreveným oltárom. Niektorí sa úchytkom držia lavice a v druhej ruke ma každý pohár vína. Farár nezaostáva, keď niekto dopije, z päť litrového súdku mu doleje. A potom pekne všetci spolu spievajú v alkoholovom opare. A tén pán pri tých dlhých trúbkach je vlastne dídžej.

"Inak vieš, že kedysi bolo Slovensko naše," zase s tým začína. "Vieš, aká bola Osmanská ríša obrovská? Viem. Čítala som. "Jedného dňa prídeme zas a ty budeš čistá Turkyňa," pokračuje. "A ty vieš, odkiaľ bola žena slávneho Sultána Suleymana, ktorá ho tak zmanipulovala, že zmenil kvôli nej aj zákon? A vieš, akého bola vierovyznania?" Teraz sa usmievaj ja. Od ucha k uchu.

Tieto naše kresťansko-moslimské diskusie vždy končia šteklením na gauči alebo jedením čokolády pri telke. Milujem, keď bez nádychu s gumovým medvedíkom v ústach sleduje Quaresma bežiaceho s loptou k súperovej bránke.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.