Choď na obsah Choď na menu
 


Kocúr má alergiu

12. 4. 2019

Schuti si zívne. Natiahne ruky pred seba a otočí sa ku mne. "Jaj, ale som sa výborne vyspal," pohladí ma po vlasoch, "dnes nás nezobudil." Prevrátim očami. "Teba veru nie," usmejem sa. O pol siedmej mi už okupoval polovicu môjho vankúša. "Prišiel?" prekvapene na mňa pozrel. "Hm," prikývnem hlavou, "čo si dáme na raňajky?" Vyzerá to tak, že sobota sa celkom vydarí. Na oblohe len zopár mrakov cez ktoré sa pomaly prediera vyspané slnko. 

"Čo tvoja alergia," odpije si z čerstvej pomarančovej šťavy. "Svrbí ma v nose a sem tam ma aj oči pobolievajú, ale lieky neberiem," odhryznem si z kúska čerstvého chleba.  "Teraz už nie sú všade len tvoje chlpy, ale aj kocúrove," začnem sa smiať. Zo srandy na mňa zagáni. "Pri tebe stačilo vysávať a upratovať raz za týždeň, ale teraz musím aj trikrát do týždňa," stále si ho doberám. Zrazu sa zo šatníka ozve čudný zvuk. Pozrieme sa na seba. Kocúr. Čo zase vymýšľa? Minule, keď som sa prezliekala, skočil do skrine s oblečením a ja som ho nemohla nájsť. "Hapčí," malé, ale hlasné kýchnutie sa rozlieha celým bytom. A už štyri chlpaté labky cupotajú za nami do kuchyne. Zastaví sa medzi dverami. Toto robí často. S tým chutným výrazom v mačacej tváričke vyzerá dôležito. Asi premýšľa, či si sadne na koberec, skočí na stoličku alebo sa obráti a pôjde si znova zajesť granúl. 

"Čo vystrájaš?" prihováram sa mi.  Zakloní hlavu a zhlboka sa nadýchne. Pripomína mi malého škôlkára, ktorý sa nechce vysmrkať do vreckovky. "Asi má nádchu," pozriem na ňho. "No, má akýsi plný nos." aj on sa zahľadí na to naše veľké klbko chlpov. "Alebo má alergiu," usmejem sa, "na mňa."

Dneska to bol dlhý deň. Hra na skrývačku, naháňačka okolo stola, hádzanie loptičky, pozorovanie vtákov cez balkónové okno. Som rada, že som v posteli. "Chŕŕŕ," zarazím sa. Otvorím oči a pozriem naňho. Už som chcela vziať telefón, že ho natočím, ako chrápe. Pretože mi nikdy neverí, keď mu to ráno poviem. Ale aj on má otvorené oči. Pozeráme na seba. Opäť sa ozve jemné chrápanie. Začneme sa smiať. Tak náš kocúr s plným nosom si spokojne odfukuje a chrápe vo svojom pelechu. Asi som nič milšie ešte nepočula. Chrápajucí kocúrisko.