Choď na obsah Choď na menu
 


Epileptický stromček

10. 12. 2018

"Počkaj, podám ti to," nevidím Ho, len počujem šuchotanie. "Dobre, čakám," prestupujem z jednej nohy na druhú. "A prečo vlastne máš vianočný stromček?" Zbadám, ako ku mne putuje úzka škatuľa. "To je on, držíš?" podáva mi ho. "Mám ho," preberiem škatuľu. " Ale veď vy nemáte Vianoce, neviete vlastne ani prečo sa to oslavuje." Už tri týždne dozadu všetky nákupné centrá boli vysvietené, tak, že ich podľa mňa vidno aj z vesmíru. Samé červené mašle, obrovské vianočné gule a prezdobené stromčeky. Samý gýč. A to som si myslela, že mi tu bude chýbať tá naša slovenská predvianočná nálada. Dokonca stánky s horúcim punčom a vianočné odrhovačky znejú z každého kúta. 

"My zdobíme stromček k Novému roku. Pravdaže nie všetci." No, podľa toho, čo som videla dnes v obchode, tak turecké mamy aj perníky vypekajú. Hlava na hlave, nákupné košíky plné vianočných ozdôb. Trochu som sa aj vnútorne urazila, veď Vianoce a všetko to nablišťané okolo nich je predsa naše! V mysli som si predstavila, ako leziem po rebríku a strhávam zlaté zvončeky z vysokého stromu a pritom kričím: neberte nám Vianoce! Ale na druhej strane, pripomína mi to domov. Blikajúce svetielka, pozlátka, plyšové soby.

"A tu sú ozdoby," podáva mi ďalšiu škatuľu. Nazriem do nej. Akési popletené reťaze a niekoľko lesklých guliek. "Mala by tam byť aj svietiaca reťaz." Konečne vyliezol zo skrine. "Jupí," teším sa ako malé decko," poďme ho teda ozdobitˇ."

"Raz, dva tri, tadáá." rozsvietili sme stromček. "Prečo tie nové svetielka nesvietia?" Nejako sa mi to nezdá. "Aha, už sa rozsvedzujú," radostne zatieskam. Postupne sa rozsvietilo niekoľko svetielok. Pozriem na ňho. Tiež nedočkavo hladí na stromček. Zrazu sa všetko svieti. "Neprehnali sme to trochu?" Stretnú sa nám pohľady. Na jeho tvári sa odrážajú striedavo červené a modré svetielka. "Asi by sme ich nemali často zapínať," usmejem sa, "lebo po týždni dostaneme epilepsiu." Pozriem na náš stromček. Svetlá preblikújú jedno cez druhé, druhé cez tretie. Rýchlo, pomaly, naraz aj postupne. Šialene. "Poďme si dať radšej zmrzlinu, " chytí ma za ruku.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.